Oud Hollands Entertainment

Geschiedenis over Borsthoning

Borsthoning is een bijproduct van de productie van aardappelmeel. Bij de productie van aardappelmeel zette zich op de machine een zoete, witte massa af. Die massa verwijderde de boer na een paar dagen, als het hard was geworden. De boer gooide dit op het erf en kinderen zagen dat en proefde het. Het bleek dat veel mensen de harde witte brokken lekker vonden en zo vond het bijproduct zijn weg naar de snoepwinkels.

Borsthoning kopen bij Oud Hollandse Snoepkraam boeken www.oudhollandsentertainment.nl Borsthoning bestellen doe je bij de Oud Hollandse Snoepkraam www.oudhollandsentertainment.nl

Borsthoning is ouderwets snoepgoed, dat in het begin van de 20e eeuw erg populair was. De naam borsthoning werd en wordt gebruikt in het noorden van Nederland; in de rest van het land zijn er heel veel veschillende namen: jodenvet, borstplaat, brokkevet, druivensuiker, kattesnauw, sikkevet, wit brood, olifantenvet of massee.

Consumenten kochten borsthoning in de vorm van flinke brokken waar ze met de tanden stukjes van af schraapten. Vooral in het zuiden van het land was borsthoning rond Sinterklaas populair. In de jaren 1980 veranderde het productieproces van aardappelmeel, waarmee de borsthoning verdween. De productiemethode werd ook niet meer hygiënisch gevonden.

De smaak van Borsthoning is bijzonder. Menigeen vindt het lekker, maar er zijn er ook die het uitgesproken vies vinden. Het verdient aanbeveling om met Borsthoning heel voorzichtig te beginnen: een klein stukje afknabbelen van een klein brokje. De smaak is in eerste instantie vettig en zacht, bijna smaakloos. Daarna komt het zoet naar voren: bij het in de mond houden van het Borsthoning wordt zetmeel omgezet in suiker en dat geeft een zoete smaak. Op den duur (soms zelfs vrij snel) komt er een prikkende scherpe elektriserende smaak naar voren, met een bittere bijsmaak. De smaak wordt daarna alleen maar scherper en bitterder. Uitspugen is een optie.

Vanaf 2005 wordt borsthoning weer verkocht. Zo ook bij onze Oud Hollandse Snoepkraam.

Bekijk het Snoeppakket op de vorige pagina om te bestellen.

Gezien bij Oo, Wat een Jaar van Linda de Mol?

Bestellen? 100 gram is € 2,- + verzendkosten. Mail uw bestelling naar info@oudhollandsentertainment.nl of bel 0186-694555.
Neem contact op via het contactformulier.hoek

Jarig Jetje - Liedje over Ulevellen

hoek

Jarige Jetje zou trakteren,
Alle meisjes van de klas.
Jetje had wat uitgekozen,
Waar ze zelf zo dol op was.
Ulevellen bracht ze mee,
Ieder kreeg er minstens twee.

Maar jawel, een stroom vriendinnen,
Kwam ons Jetje tegemoet.
Met de allerbeste wensen,
Werd de jarige begroet.
En ze vroegen, nogal glad,
Wat of Jetje in 't zakje had.

Ulevellen? Even proeven.
Eentje kwam er niet op aan.
Nog één...Jetjes ulevellen
Gingen zoetjes naar de maan.
En de klas, een gek geval,
Kreeg warempel niemendal.

Ulevellen bij Oud Hollandse Snoepkraam boeken www.oudhollandsentertainment.nl

hoek
hoek

Oud Hollandse Snoepkraam

Herinneringen en smaken van vroeger ophalen.

Uw marktkraam of tafels worden sfeervol aangekleed met de lekkerste Oud Hollandse snoep. Begeleiding is gekleed in bijpassend outfit, handgemaakt naar jaren 1900/ 1920, dienstmeid kostuum.

De tafel is gedecoreerd met antiek en informatie over het Oud Hollandse Snoep.

Oud Hollandse Snoepkraam www.oudhollandsentertainment.nl Oud Hollandse Snoepkraam boek je bij www.oudhollandsentertainment.nl Oud Hollandse Snoepkraam huren www.oudhollandsentertainment.nl Oud Hollandse Snoepkraam huren www.oudhollandsentertainment.nl

Voor meer informatie kunt u mailen info@oudhollandsentertainment.nl of bel 0186-694555. Of klik op contactExclusief logo voor www.oudhollandsentertainment.nl - do not copy!
Referenties
Algemene Voorwaarden + Privacy
Onderdeel van Evenementenbureau Fun & Party Match / 2019